Панорамната зала на столичния хотел Феста София събра повече от 60 лекари и зъботехници от цялата страна за еднодневен семинар, посветен на избор, планиране и осъществяване на лечение с различни протетични решения върху дентални импланти. Организираното от Медина Био ООД  специализирано обучение, представи различните концепции за избор на протетична конструкция върху импланти, етапи и техники за изработване, избор на начин за постоянно фиксиране, постигане на оптимална оклузия и съвети за успешна работа.

Лектор беше д-р Николай Николов, който е специалист по протетична дентална медицина и частно практикуващ дентален лекар от гр. Пловдив.

Той е съосновател и бивш заместник-председател на „Българска академия по естетична стоматология“, съучредител на „Българско дружество по медицинска фотография“. Ръководител на център за следдипломно обучение на дентални лекари „Дентал Прожект“, Пловдив. Лектор в областта на протетиката, оклузия и имплантология.

Д-р Николов е пионер в развитието на денталната фотография в България. Автор е на първата книга-атлас в България на тема дентална фотография „Тайният живот на зъбите“. Провел над 50 лекционни и практически курса по темата.

Редактор на списание „Моята усмивка“ с издател  Дентал Трибюн България. Автор на множество статии в специализирани дентални издания. Жури в конкурса „Усмивка на годината“ и един от създателите на фотографската концепция на конкурса.

Д-р Николов е завършил успешно множество курсове в страната и чужбина. Занимава се активно с естетична дентална медицина и дентална фотография.

ПРОГРАМА НА КУРСА

9:30-11:00 Блок 1
Протетични концепции в имплантологията.
Анализ и планиране на протетичното възстановяване.
Принципи на натоварване, избор на система за отпечатък.

11:00-11:30 Кафе пауза

11:30-12:30 Блок 2
Избор на материал за изработка на временни конструкции.
Избор на метод за отпечатък

12:30-13:30 Обяд

13:30-15.00 Блок 3
Отпечатъчни материали и методи в имплантологията.
Избор на помощни средства.
Контрол на процеса, техники.
Избор на надстройки, принципи.
Финализиране и циментиране, винтови конструкции, разлики.

15.30-16.00 Кафе пауза

16.00-17.30 Блок 4
Оклузия върху имплантати.
Принципи, възможности.
Анализ и използване на артикулатори и лицеви дъги.
Гнатологични теории и клинични решения.
Съвременни принципи на оклузия върху имплантати и натоварване.
Дискусия.

Участниците споделиха удовлетворението си както от обстановката и организацията на събитието, така и от отлично подбраното съдържание, поднесено от д-р Николов по интересен и приятен за слушане начин.

Домакините от Медина Био обещаха темата „Протетика“ да продължи със серия от семинари и уъркшопи през 2016г., за да представи в дълбочина проблематиката при избор на протетични решения (особено при рехабилитация с по-голям брой импланти), вземането на точни и остри отпечатъци, използване на CAD/CAM, постигане на оптимална оклузия и др.